Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2009 21:02 - "Свобода, а не страх 2009"
Автор: priziv Категория: Други   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
1



Впечатленията ни от протеста „Свобода, а не страх 2009”, проведен на 12 септември
image

  

  На 12 септември 2009 година в София се проведе протестът „Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”, организиран у нас от движение „Електронна граница”. Това е част от международна инициатива срещу все по-разпростиращото се следене на хората чрез различни технически средства – мобилни оператори, видеонаблюдение, Интернет, биометрични данни и т.н. В призива за участие е отбелязано, че следенето не може да бъде действаща мярка срещу престъпността в условията на пренебрегване на социалните причини, които я пораждат и че вместо за ограничаване на разрастващата се бедност, се дават огромни средства за следене; като опасна тенденция е посочено обстоятелството, че огромен брой демократични организации и групи по света са потърпевши от все по-увеличаваните мерки за наблюдение, а оттам и за контрол. 

 Ние от Студентско-ученическо движение „Призив за образование” подкрепихме инициативата и се включихме в протестното шествие. Конкретен повод за участието ни е решение на ръководството на Софийския университет от 24 август тази година за поставянето на камери и въвеждането на магнитни карти за достъп до територията на ВУЗ-а. Позицията ни е изложена в съставеното по този повод съобщение „Не на камерите в СУ!”  (виж  тук  ).

    Включването ни стана в 11 часа в градинката между Софийския университет и Парламента като групата ни издигна транспарант с надпис: „Не на камерите в СУ!”. Там се бяха събрали за протеста 100-ина души, студенти, преподаватели и граждани, пред които от името на „Призив” съобщение прочете активистка на движението. Към шествието, което се насочи към Министерство на вътрешните работи, се присъединиха още хора и броят на протестиращите нарасна. Скандираха се възгласи като: „Свобода, а не страх!”, „Не искаме да ни следят, не сме престъпници!”, „Не искаме камери в Софийския” и други. Протестът завърши в градинката до министерството, където всеки желаещ можеше да остави елемент от компютъра си (кабел, мишка, диск и т.н), окачвайки го на дърво в знак на несъгласие със следенето конкретно в електронното пространство. Скоро след това, малко преди 12 часа, протестът завърши.

     Според нас, проявата мина успешно най-малко поради това, че на нея присъстваха десетки млади хора и различни граждани. На тях и на всички други бяха раздавани копия от последния брой на студентско-ученическия ни бюлетин. Заслужава си в бъдеще да се обърне още по-голямо внимание на нашите колеги и сред обществото ни като цяло на въпроса със следенето и нарушаването на човешките ни права.

 *            *           *

     Не повече от 20 минути след края на протеста дейци на Студентско-ученическо движение „Призив за образование” бяха нападнати от две лица с цел нанасяне на побой. Ето как стана това:

 Още с напускането ни на мястото на протеста групата на „Призив” мина покрай седящи на пейка лица, които отправиха обидни реплики и заплахи („Клошар, ще умреш!”) към наши активисти. Групата ни продължи своя път и чакаше автобусен превоз на спирката на бул.”Евлоги Георгиев” и ул.”Граф Игнатиев” (посока НДК). Тогава, към 12.15 часа, две от лицата, отправяли заканителните реплики, се приближиха и се нахвърлиха с юмруци и ритници върху най-близкостоящите до тях младежи (учениците) от групата ни. Последва отблъскването им от спирката и бягство от тяхна страна към кръстовището на „Граф Игнатиев”. Тук вече всеки от нападателите грабна оставени на тротоара части от улични плочи и ги хвърли през улицата към дейци на „Призив”. Едното паве бе избегнато от наш активист и разби близко намиращата се витрина на ремонтиращ се търговски обект, а другото – също не намирайки предназначението си, се стовари на метри от стояща до светофара майка с дете. Веднага след това двамата агресори избягаха по бул.”Евлоги Георгиев” посока Орлов мост.

     Ние, от „Призив” желаем да заявим, че това нападение над студентско-ученическото движение е предшествано от други случаи на хулиганство и заплахи за саморазправа от страна на вече добре познати среди с противообществени изяви. Същите кръгове са съпричастни към разигралите се провокации по време на протеста от 14 януари 2009 година (виж тук  ) ; подобни и свързани с такъв тип подбуди лица отправиха електронни заплахи към „Призив” на 7 март 2009 година – един ден преди организираното от движението ни на 8 март официално протестно шествие в знак на солидарност със синдикалистката Костадина Кунева. Отправените от тези среди заплахи приканваха към саморазправа с нас и възпрепятстване на планирания протест. Сега, преди настоящия случай на агресия, предварителни заплахи не е имало, а агресорите преминават към пряко посегателство върху наши активисти.

     Заявяваме, че лицата, осъществили последното нападение над нас, са ни известни. Един от нападателите е участник във вандализма на 14  януари пред Народното събрание, а другият е понастоящем студент в Софийския университет. 

     С това обръщаме внимание на прогресивната общественост в страната върху развиващата се тенденция към лумпенизиране на определени среди сред младежта под влиянието на една заклеймена и поставена извън закона идеологическа насоченост. От страна на учащата се младеж се взимат мерки за по-нанатъшното ограничаване и недопускане на подобни актове на агресия срещу свободната и демократична обществена изява на гражданите.

           СВОБОДА, А НЕ СТРАХ! СИЛАТА НА ИДЕИТЕ НЕ ТЪРПИ ПОРАЖЕНИЯ ПРЕД АГРЕСИЯТА!  
 

  популяризирай в Свежо.нет :  http://svejo.net/home/link_summary/401478--Svoboda-a-ne-strah-2009-?feature=6




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: priziv
Категория: Други
Прочетен: 106337
Постинги: 39
Коментари: 19
Гласове: 30
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930