Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 02:15 - Да пратим „Болоня” в историята!
Автор: priziv Категория: Новини   
Прочетен: 1431 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.03.2010 02:16


   Да пратим „Болоня” в историята!   Да празнуваме „Болоня”? Ние не мислим така! image
На 11 и 12 март 2010 г. образователните министри на 46 европейски страни ще отпразнуват във Виена и Будапеща десетгодишнината от „Болонския процес”.

Вземайки предвид сегашното положение и засилващите се протести в много европейски университети, този празник е подигравка за всички нас.

Болонският процес очевидно се проваля в опитите си да постигне съгласуваната цел, а именно подобрена мобилност. Вероятността да учиш в чужбина се намалява от напрежението покрай това да завършиш образованието си в „определения срок”. Още повече, че строгостта на новите учебни програми (всяка от тях, съставена автономно от съответната институция) пречи на желаната мобилност на студентите.

Новата структура, разделена на три етапа (бакалавър, магистър, доктор), не само, че доведе до повече формални ограничения в курса на обучение, но и до по-усилен социален подбор и до потискането на индивидуалността като цяло: от една страна бакалавърската програма, предназначена за бързото обучение на непостоянна работна ръка, в която развитието на критичното мислене и интелектуалното личностно израстване са станали невъзможни; и от друга страна възпрепятстваният достъп до по-високите научни степени (магистър и доктор), особено що се отнася до жените.
Одобряваната автономия на институциите за по-високо образование всъщност обслужва политика на разграничаване на масовите от елитните университети и по този начин и експроприацията на образованието за повечето хора: правото на безплатно образование се заменя с принципите на „ефикасността” и на „постиженията”, които подбират студентите от бакалавърските и магистърските програми, и разграничават „по-ниско” и „по-високо” образование и работна сила.

 Фактът, че целият процес е базиран на разбирането на образованието само като производство на работна ръка, продиктувано от пазара, се отразява в съгласуваните цели. Социалният подбор, въвеждането (и увеличаването) на таксите за обучение, управленските концепции, както и де-демократизацията в университетските системи, са очевидно симптоми.

  Затова нашата цел е не само да определяме успеха или провала на „Болонския процес”, но и да поставяме под въпрос самия процес и неговите основи.  Ориентацията на преподаването, работата и изследователската работа към корпоративни интересни не влияе само на университетите, но и на целия образователен сектор по принцип. Вземайки предвид факта, че образованието не започва в университета, очевидно е, че тази тема се отнася до всеки един от нас.

С оглед на тази катастрофална ситуация, ние не виждаме причина да празнуваме „Болонския процес”. Протестите на студенти и преподаватели из цяла Европа през последните години показват, че комерсиализацията на образованието е насочена срещу техните интереси. Следователно, ние смятаме, че съпротивата, насочена срещу сегашната образователна политика, е абсолютно задължителна, за да могат да се установят и приложат алтернативи.

Затова празненствата ще бъдат придружени от демонстрации и блокади, както и следвани от контра-конференция, на която ние ще обменим опит от различните страни, ще обсъдим европейската образователна политика, новите студентски движения, общите цели и стратегии.
Този протест и неговото по-нататъшно развитие зависи от нашето участие!

Елате всички и допринесете за установяването на наш собствен процес за безплатно образование!

Искаме това събитие да бъде организирано от всички протестиращи. Точно затова се нуждаем от вашето участие, не само на този протест, но и по време на подготовката (например чрез принос на контра-конференцията и т.н.).

За връзка: mobilization.bolognaburns@gmail.com 

Homepage: www.bolognaburns.org

Дата и място: 11-14 Март (Четвъртък-Неделя), Виена

Дневен ред:

11.3. Демонстрации и блокади

12.3. Въведение в контра-срещата, международен обмен, дискусии

13.3. Уъркшопи, дискусии.

14.3.Алтернативна програма (политически обиколки на града, интернационално кафе)

Svejo




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: priziv
Категория: Други
Прочетен: 105941
Постинги: 39
Коментари: 19
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930