Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2011 13:00 - Отворено писмо до ректора на СУ
Автор: priziv Категория: Новини   
Прочетен: 1321 Коментари: 1 Гласове:
1



 
Публикуваме открито писмо до ректора и АС, което беше написано от наша колега. Призоваваме всички, които са съгласни с написания текст да копират писмото от сайта ни и да го пратят до ръководството на университета на електронната поща на ректора на СУ проф. Иван Илчев:  rector@uni-sofia.bg  
Ще се радваме всеки, който изпрати писмото, да го праща и на priziv.org@gmail.com или във фейсбук групата ни . 


ДО
ректора на Софийски университет проф. дин Иван Илчев
членовете на Академически съвет на Софийски университет

ОТВОРЕНО ПИСМО
От студент в СУ Уважаеми г-н Илчев,  
Уважаеми г-да членове на Академически съвет,

Пиша Ви, тъй като съм силно притеснен/а от факта, че на 31.10.2011 г. Министерски съвет одобрява Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2012 г., където се поправя чл. 95 от ЗВО:
(3) Размерът на таксите по ал. 2 не може да бъде по-висок от една втора от нормативите, определени по реда на чл. 91, ал. 2, т. 1,
като новият текст гласи: б) в ал. 3 думите „една втора” се заменят с „две трети”.

Тази поправка би била безсмислена, ако действително не се планира увеличаване на студентските такси. Напълно разбирам, че, за съжаление, в състояние на икономическа криза, един от първите финансово засегнати сектори, е този на образованието. Ръководството несъмнено е изправено пред трудности, щом всяка година бюджетът за огромна структура като Софийски университет намалява, а едновременно с това растат дългове към „Топлофикация”, държавата, общината и електроразпределителните дружества. Ясно е, че липсата на средства спъва идеите за развитие и Ви поставя в незавидна ситуация. Кризата обаче е осезаема и за повечето български граждани, включително за голяма част от студентите на Софийски университет и семействата им. Споменатата промяна в ЗВО дава реална възможност финансовата тежест да бъде прехвърлена върху учащите. Това ще ограничи свободния достъп до висше образование и ще действа като сито, което отсява студенти заради финансовите им възможности. Страхувам се, че ще отпаднат способни хора, които няма да издържат финансовото бреме, а това е колкото индивидуален, толкова и обществен проблем. Вярвам, че за постъпването на човек във ВУЗ и дипломирането като качествен специалист основно значение трябва да имат успехът, знанията и активността, а не дълбочината на джоба му. Напоследък в България се налага идеята за студентското кредитиране като алтернатива, но тя е насочена по-скоро към облагодетелстване на банките, отколкото на студентите. Едва ли има млад човек, който мечтае след дипломирането си, докато се опитва да намери работа и прави първи стъпки в професията, да се изправи пред тежестта на дълговете. Изниква въпросът защо вместо държавата да дава достатъчно средства за образование, тя се явява гарант на частните банки по теглените студентски кредити. Образованието трябва да бъде приоритет на държавата, тъй като то има силата да изведе обществото от кризата, в която сме попаднали. С това писмо Ви моля за гаранция, че студентските такси няма да бъдат увеличени, защото това би било просто прехвърляне на проблема върху студентите, а не действително и ефикасно решение. Аз няма да се примиря нито с орязването на парите за образование, нито с тази поправка. Надявам се, че и Вие ще се борите против нея, тъй като тя е в ущърб на студентите, а това означава, че вреди и на целия университет.
 



Гласувай:
1



1. aman - Бях сред преговарящите, когато се ...
15.10.2012 12:37
Бях сред преговарящите, когато се въвеждаха държавните такси, от страна на студентите и тогава договорихме 1997 г. да е 40% мисля, сега било станало 1/2, на път е да стане 2/3 казваш... Ами идеята на въвеждането на общи такси беше да се премахне неравенството във висшето образование, като от една страна се премахне т.н. "платено обучение" в държавните ВУЗ, от друга стара се въведе такса (платима от студента и държавата), която да покрие административните разходи за студента, които даден ВУЗ има - административни, не други.

Първият въпрос е - запазена ли е тази дефиниция и ако е - какъв е размера на тези административни разходи - ВУЗ по ВУЗ, специалнос по специалност! Ако това не се знае как се смята такава такса?
Втори въпрос - сменен ли е предмета на тази такса и ако е, то какво покрива и защо? Ако с нея се покриват разходи по заплати на преподаватели, научна дейност и т.н. това означава, че вместо да има държавна такса е въведено всеобщо платено образование, което е повече от нелепо и нередно!
Трети въпрос - ако първо и второ са верни, а на всичкото отгоре искат да ви увеличат таксата с 1/3 за сметка на студентите, какво ще стане със спестената от държавата 1/3, която тя плаща в момента - за образование ли ще иде, за нещо друго ли, под каква форма и начин?
И четвърти въпрос и основен - а вие студенти ли сте? Да сте чували, че студентите са моралния и смислов коректив на една нация? Ако всичко това е вярно и влезе така в бюджета, какво писма до ректорите ли ще пишете или петиции във фейсбук? Или може би ще си върнете потентността и ще осмислите отново думата "студент" в българското общество? Знам ли, изборът си е Ваш, но от него зависи много!

ПП. Още от 1997 г. се опитвахме да въведем читава система за студентско кредитиране, като по света. Не тя Ви е проблема, нея категорично трябва да я има и не я противопоставяйте едното на другото! Глупаво е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: priziv
Категория: Други
Прочетен: 104650
Постинги: 39
Коментари: 19
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031